zondag 22 oktober 2017

Saban Baran zit nog steeds niet achter de tralies


De beruchte Turkse vrouwenhandelaar Saban Baran (46) is in Duitsland ontmaskerd als zwendelaar. Saban, die op last van de Nederlandse rechter nog altijd een straf van acht jaar moet uitzitten, is met misdaadgeld een callcenter in Turkije begonnen. In opdracht van Duitse energiebedrijven ronselt het callcenter van Saban nieuwe klanten in Duitsland. De methodes die hij daarbij gebruikt zijn volgens de gerenommeerde Duitse krant Der Spiegel zeer dubieus.

Der Spiegel pakt online en in de krant groot uit met een reportage over Saban Baran en onthult hoe de Turkse vrouwenhandelaar vanuit Antalya Duitse burgers laat benaderen om energiecontracten af te sluiten of over te sluiten. Daarbij bedriegt en bedreigt hij, concludeert Der Spiegel aan de hand van langdurig eigen onderzoek.

Saban Baran is al jaren ook een plaaggeest van de Nederlandse justitie. Hij voerde een waar schrikbewind op de Amsterdamse wallen, waar hij tientallen vrouwen voor zich liet werken. Hij mishandelde, vernederde en verkrachtte vrouwen en liet ze onder onmenselijke omstandigheden achter de ramen werken.

Als 'zijn' vrouwen niet genoeg verdienden werden ze in Vinkeveen urenlang in het water aan steigerpalen vastgebonden. Na tot acht jaar te zijn veroordeeld, kreeg hij van het gerechtshof een weekend verlof. Baran vluchtte naar zijn vaderland Turkije, dat hem niet uitleverde.

Saban werd door De Telegraaf twee keer opgespoord in Antalya, waar hij discotheek Escape begon en later dus een callcenter. De Nederlandse justitie droeg het hele dossier over aan Turkije met daarbij het verzoek hem zijn straf in eigen land te laten uitzitten. De Turkse rechter honoreerde dat verzoek, maar de zaak loopt nog steeds in hoger beroep. Deze zomer zat Saban wel enige tijd vast, maar hij zou inmiddels weer vrij zijn en naar Oekraine zijn gevlucht.

Bron: De Telegraaf d.d. 22-10-2017

UPDATE 26-10-2017: Volgens het NOS Journaal zit Saban Baran momenteel wél in een Turkse gevangenis. Dit nadat het Openbaar Ministerie navraag had gedaan bij de Turkse autoriteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten